Mentálhigiénés konzultáció

Lelki problémái teljesen egészséges embernek is lehetnek, viszont, ha ezeket nem tudja feldolgozni, helyén kezelni, vagy bizonyos - megrekedt élethelyezetekből - nem tud továbblépni, akkor ezek a problémák bizony okozhatnak akár testi betegséget is.
Mentálhigiénés konzultáció

Elsősorban megfelelő szintű önismeret kell ahhoz, hogy felismerjük azt az állapotot, amikor lelkileg diszkomfortosan érezzük magunkat. Ez nélkülözhetetlen a sikeres életvezetéshez, a testi-lelki-szellemi egyensúly megtalálásához.

A mentálhigiénés konzultáció egyfajta pszichológiai prevenció.

Mentálhigiénés végzettségemmel arra kaptam jogosítványt, hogy a hozzám forduló klienseknek segítséget nyújtsak a mindennapi életvezetéshez szükséges lelki egyensúly kialakításában, megtartásában vagy éppen helyreállításában.

Mentálhigiénikus szakemberként hasonló módszereket alkalmazok mint egy pszichológus, azonban ez nem pszichoterápia, de annak is lehet például tökéletes kiegészítője.

A mentálhigiénés foglalkozásokon előszeretettel alkalmazom – rajzvizsgálati szaktanácsadó képesítésemből adódóan – a hétlépéses rajzelemzés (SSCA) módszerét és a modern rajzvizsgálati teszteket (amelyek rajztudást nem igényelnek).

Kiknek ajánlott a konzultáció:

Mindenkinek, aki lelki problémákkal küzd, vagy önismeretében szeretne fejlődni.

Lelki problémái teljesen egészséges embernek is lehetnek, viszont, ha ezeket nem tudja feldolgozni, helyén kezelni, vagy bizonyos – megrekedt élethelyezetekből – nem tud továbblépni, akkor ezek a problémák bizony okozhatnak akár testi betegséget is. Mentálhigiénikusként nekem az a dolgom, hogy ezt megelőzzem.

Abban az esetben, ha egy lelki probléma okán esetlegesen idegrendszeri jellegű tünetek is megjelennek (pl. szorongásos, pánik szerű és depressziós tünetek), közérzet javítás céljából az ILF Neurofeedback tréninget is javaslom a lelki egyensúly helyreállítása céljából – amelyről bővebben a Szolgáltatásaim között, az ILF Neurofeedback pontban olvashatsz.

Mentálhigiénés konzultáció főbb témakörei: 

 • önismeret, önfejlesztés
 • pszichés és mentális zavarok okainak feltárása és kezelése (a pszichés betegségek kompetencia-határának betartásával)
 • haldoklás és a gyász folyamatának feldolgozása

Miből vesszük észre, hogy nem vagyunk jól?

Elsősorban megfelelő szintű önismeret kell ahhoz, hogy felismerjük azt az állapotot, amikor lelkileg diszkomfortosan érezzük magunkat. Ez nélkülözhetetlen a sikeres életvezetéshez, a testi-lelki-szellemi egyensúly megtalálásához.

Kellő önismerettel rendelkezik például az a személy, aki tudatában van annak, hogy:

 • Ki vagyok én?
 • Honnan jöttem, hová tartok?
 • Mik az erősségeim, a gyengeségeim?
 • Milyen erőforrásam vannak a nehézségekkel való megküzdéshez?

Fontos, hogy ne csapjuk be magunkat és figyeljünk oda a mások által adott visszajelzésekre is: Ők milyennek látnak engem? Ez a fejlődés útja.

Gyakran keresnek fel gyászoló emberek, illetve rákos megbetegedéssel küzdő betegek. Az ilyen problémával jelentkező személyeknél sok esetben kiderül, hogy lelkük mélyén olyan rejtett titkok, fájdalmak, elfojtott érzelmek és tudatalatti félelmek lapulnak, amelyek önmagukban is elképzelhetetlen módon fertőznek.

Abban az esetben, ha ezek mellé még bekövetkezik valakinek az elvesztése és elindul egy gyászfolyamat, vagy orvosi diagnózis érkezik egy gyógyíthatatlannak minősülő betegségről, annak a feldolgozása már komoly kihívást jelent a test-lélek számára. Ugyanez történik egy váratlan szituáció, egy ránk erőszakolt élethelyzet, vagy bármilyen más „kívülről jövő” stresszhelyzet kapcsán is.

Nem mindegy azonban, hogy mit kezdünk félelmeinkkel! Két dolog lehetséges:

 • engedjük, hogy a félelem – vagy fájdalom – érzése felborítsa lelki egyensúlyunkat, melyek soha nem maradnak a test-lélek-szellem szintjén következmények nélkül,
 • vagy pedig tudomásul vesszük és beépítjük azokat az életünkbe, hogy a félelmet kiváltó okokat kezelni tudjuk.

A reziliencia, vagyis lelki rugalmasság elsajátításában is segítséget tud nyújtani a mentálhigiénés konzultáció, illetve foglalkozások.

Bíztatok mindenkit, hogy merjen segítséget kérni, mert tudom, hogy ehhez gyakran bátorság is kell. Sokan inkább szorongunk, alvás zavarral küzdünk, nem figyelünk oda a testünk jelzéseire, nem merünk szembenézni múltunk sebeivel. Tény, hogy nehéz megnyitni a lelkünket, azonban gyakran ez elkerülhetetlen a fejlődés, vagy gyógyulás érdekében.

Amennyiben úgy érzed, hogy Neked vagy bármely ismerősödnek valahonnan ismerősek a fentebb említett problémák, vagy csupán szeretnél jobban rálátni önmagadra és ezáltal egészségesebb, teljesebb minőségi életet élni, szeretettel várlak mentálhigiénés konzultációra.

Vélemények

 • K. Edit (42 éves)

  Nagyon sokat segített a beszélgetés problémáim megértésében és nem gondoltam volna, hogy ennek köze lehet ahhoz, hogy elég nehéz gyermekkorom volt. Olyan iránymutatásokat kaptam, amelyek segítségével az életem alakulását befolyásoló döntéseket könnyebben és magabiztosabban tudtam meghozni.

 • H. Laci (56 éves)

  Megnyugodott a lelkem. Sokáig értetlenül álltam ahhoz, miért kellett elveszítenem Kisfiamat. A gyászfolyamatban nagy segítséget nyújtottak a konzultáció-foglalkozások és a történések spirituális megértése is lelki megnyugvást adott.

Szolgáltatásaim

Segítő és tanácsadói munkámban holisztikus szemlélettel - a test-lélek-szellem (Te-Le-Szel) hármas egységét alapul véve - segítem a hozzám forduló klienseket és érdeklődőket.

Segíthetek valamiben?

Keress bizalommal. Készséggel állok rendelkezésedre!